ParkHotelTáltos

Lillafüred

 

lilafured_1.jpgA Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok - vízzel hajtott pörölyök - mûködéséhez szükséges vizet.
A hely névadója gróf Bethlen András földmûvelésügyi miniszter volt, aki felesége, Vay Lilla tiszteletére keresztelte el 1892-ben.

Lilafüreden 3 barlang talélható, mindegyikének van valami jellegzetessége.

Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat õriznek, kialakulása miatt világritkaság.

Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkõbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzõszervi betegeket gyógyítanak.

Szeleta-barlang Lillafüredrõl egy meredek emelkedõn közelíthetõ meg. Kadiæ Ottokár feltárása alatt több százezer éves pattintott kõeszközöket találtak, melyek készítõit a barlangról Szeleta-kultúrának (tudományos szóhasználatban seletien) nevezte el.

lilafured_2.jpgHámori-tó

A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Elõször 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként

Herman Ottó emlékház

Herman Ottó élete végén gyakran idõzött gyermekkora színhelyén, az akkori Alsóhámorban, Pele-lak nevû üdülõjében, amely ma emlékháza.

Molnár-szikla

A Hámori-völgy oldalában lévõ sziklához, melynek tetején fakereszt áll, két különbözõ legenda is fûzõdik. Az egyik szerint a szikla onnan kapta nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymáséi. Egy kevésbé ismert, de Jókai által megörökített legenda szerint egy idõs molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja.

lilafured_3.jpgFehérkõlápa

A Lillafüredet rejtõ völgy délkeleti oldalán található terület elnevezése, mely nevét egy nagyszerû kilátást biztosító szikláról (Fehérkõ) és az alatta fekvõ, meredek esésû, a fennsíkra vezetõ, völgyszerû hegyoldalról (lápa) kapta.

Pisztrángtelep

Lillafüredtõl néhány kilométerre a Garadna völgyében pisztrángtelep található, egy bõvizû forrásnak köszönhetõen. A látogatók itt friss sült halat is fogyaszthatnak, sokan járnak vásárolni is ide. Hasonló telep mûködik a Szalajka-völgyben.

Hámori-szikla

Lillafüred elõtt, Miskolc felé egy kilométerrel a völgy szurdokká keskenyedik. Ennek mindkét oldalán sziklamászók által kedvelt, természetes fal található. Január végén itt rendszeresen jégmászó versenyt rendeznek.

 

 Bezár

Ich möchte informieren mit Newsletter

Ihr Name:
Ihre E-Mail: